Weer & klimaat

Mexico is een enorm land en kent dus ook verschillende klimaten. Daarnaast heeft het veel berggebieden, waardoor de hoogtes ook het klimaat beïnvloeden. Wat in ieder geval voor heel Mexico geldt, is dat het regenseizoen hier in de zomer is, en de droge periode in de winter. De verschillende soorten klimaten variëren van tropische klimaten tot woestijn-steppe klimaten en zee-mediterraanse klimaten. Over het algemeen geldt voor heel Mexico ook een lekker tropische temperatuur van tussen de 25 en 30 graden Celsius.

Grofweg kunnen we Mexico in een aantal gebieden opdelen waarvoor we het klimaat kunnen uitlijnen:

  • Het noorden van Mexico kent vooral woestijn- en steppeklimaten. De kustgebieden hier hebben vaak een mediterraans klimaat.
  • Het centrale deel van Mexico kent vooral landklimaten en (koude) steppeklimaten.
  • Het zuiden van Mexico kent tropische (savanne) klimaten en een paar moessonklimaten.

Over het algemeen geldt voor Mexico dat er weinig regen is en er een aangenaam klimaat heerst. In dit tropische land komt extreme kou vrijwel niet voor en op de warmste dagen dagen is de temperatuur maximaal 32 tot 36 graden Celsius.

 

Weer & klimaat Mexico per seizoen

 

Het hoogseizoen in Mexico loopt van november t/m april. In deze maanden heb je de beste kans op mooi weer en weinig regen. De prijzen gaan dan ook omhoog omdat het drukker wordt. December is daarnaast ook een piekmaand vanwege de feestdagen. 

Het laagseizoen loopt van september t/m oktober. Vanaf september zijn de schoolvakanties voorbij, dus dan minderen de toeristenstromen. Het regenseizoen begint eigenlijk al in mei, maar de meeste regen valt in september tot oktober. In oktober kan het vaak wel stormachtig zijn.

 

Regen, storm & sneeuw

Mexico kent twee gebieden met het hele jaar door regen: de kust van Chiapas en de hellingen van Tampico en Tabasco. Orkanen komen vooral voor in de maanden augustus en september, vooral op het schiereiland Yucatan bij Cancun en Playa del Carmen. Het meest natte gebied is de noordelijke kuststrook bij Tabasco met de hoogste jaarlijkse gemiddelde neerslag (rond de 2500 millimeter). Hoe zuidelijker je gaat, hoe minder regen er valt. Sneeuw komt ook voor in Mexico, maar vooral in het centrale noordelijke gebied dat grenst aan de Verenigde Staten.

 

Extra

In Mexico-Stad moet je rekening houden met een dikke laag smog die vooral tijdens de droogste periodes heftig kan zijn. In de Sonorawoestijn kan de temperatuur oplopen tot boven de 40 graden Celsius; dit is dan ook de warmste plek van het land.