Reisadvies

Benieuwd naar het reisadvies voor Mexico? Je leest het hier. Mexico is een prachtig land, maar voor je ergens heen reist is het altijd goed om je in te lezen. Op het moment geldt voor Mexico grotendeels een geel reisadvies: dat betekent “Let op: veiligheidsrisico’s.” Voor een aantal gebieden geldt een oranje reisadvies: naar deze gebieden kun je beter alleen gaan voor noodzakelijke reizen. Dit is geen negatief reisadvies, maar wel gebaseerd op enkele risico’s die we in Nederland niet gewend zijn. Check altijd van tevoren het huidige reisadvies Mexico op de website van de overheid, bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Voor het grensgebied met de Verenigde Staten, de deelstaat Tamaulipas en de regio Tierra Caliente in Michoacán geldt een oranje reisadvies omdat het onveilig is door criminaliteit en geweld tussen rivaliserende drugsbendes en gewapende burgergroepen. Let op, want in ‘oranje’ gebieden kan de ambassade je minder goed of helemaal niet helpen als je in de problemen komt.
Voor heel Mexico en de rest van de gele gebieden geldt dat er veel geweld voorkomt, zoals bedreiging, beroving, afpersing, ontvoering, marteling en moord. De toeristische plaatsen zijn over het algemeen wél veilig. In Cancún en omgeving zijn ook gewelddadige confrontaties tussen drugsbendes, maar af en toe zijn burgers en toeristen hier ook slachtoffer van. In het grensgebied van de deelstaat Chiapas heerst ook spanning tussen gewapende groepen, waar weinig politie is. In de gebieden rond Oaxaca, Guerrero en Michoacán neemt de bevolking soms het recht in eigen hand bij orde en veiligheid. Vermijd hier demonstraties en grote groepen mensen.

Criminaliteit

Let op in de volgende steden. Dit zijn de steden met de meest problematische criminaliteit:

 • Estado de México
 • Tamaulipas
 • Guerrero
 • Michoacan
 • Morelos
 • Jalisco
 • Veracruz
 • Mexico-Stad
Ontvoering

In de stedelijke gebieden zoals Mexico-Stad vinden regelmatig korte ontvoeringen plaats van rond de 24 uur, waarbij het slachtoffer onder dwang geld uit een geldautomaat halen. Langere ontvoeringen komen ook voor, waarbij soms de lokale politie samenwerkt met de ontvoerders. In de meeste gevallen komt het slachtoffer vrij nadat losgeld betaald is.

Berovingen

Vooral in grote steden moet je alert zijn op berovingen. Let vooral op in het openbaar vervoer, op busstations, het vliegveld, of net nadat je geld hebt opgenomen bij een geldautomaat. Rijd bijvoorbeeld op de route van Mexico-Stad naar Teotihuacan alleen in eersteklas bussen. Wees verstandig en toon geen verzet wanneer je slachtoffer bent van een beroving. Ook politieagenten houden soms zonder redenen auto’s aan en vragen de passagiers om geld.

Homoseksualiteit

Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd in Mexico.

Drugs

Wees verstandig en kom op geen enkele manier in aanraking met drugs in Mexico. Dit is strafbaar en het in bezit zijn van of handelen in drugs wordt hier veel zwaarder bestraft dan in Nederland. Neem geen drugs mee naar Mexico. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.

Verkeer

Reis na zonsondergang niet over de weg, vooral niet in afgelegen gebieden. De meest veilige wegen zijn de tolwegen (‘cuota’). Als je met de bus wil reizen, koop dan een kaartje bij een van de bekendere busmaatschappijen, zoals ADO, Omnibus de Mexico of Primera Plus. Let op, want in Mexico kun je controleposten tegenkomen op doorgaande wegen. Het leger of de politie kan de auto’s grondig onderzoeken: volg de aanwijzingen op tijdens een onderzoek. Als je van het vliegveld reist, gebruik dan de officiële luchthaventaxi's (‘taxi’s autorizados’). Deze staan duidelijk aangegeven op het vliegveld. In Mexico-Stad kun je beter telefonisch een taxi bestellen, van Uber gebruik maken of taxi’s van een standplaats nemen (‘taxi's de sitio’) dan een taxi op straat aanhouden. Bij een verkeersongeluk komt het ook regelmatig voor dat de lokale bevolking de betrokkenen bij het ongeluk (ook onschuldige) vasthoudt tot zij een vergoeding betalen.

Natuurgeweld

In de buurt van Mexico-Stad ligt de vulkaan Popocatépetl, die nog steeds actief is. Het gebied rond de vulkaan is gesloten voor publiek. Ook komen er aardbevingen voor in Mexico. Vooral de westkust (van Baja California tot en met Chiapas) tot het midden van het land en in de hoofdstad komen er aardbevingen voor. Houdt de lokale autoriteiten in de gaten voor aanwijzingen over wat te doen voor, tijdens en na een aardbeving. In Mexico-Stad hoor je bij een aardbeving een alarm. Van mei tot en met oktober komen er tropische stormen zoals orkanen voor aan beide kusten van Mexico. Aan de Golf van Mexico/Caribische Zee van juni tot en met oktober en aan de kust van de Stille Oceaan van mei tot en met oktober. Houdt voor reizen in deze periode het nieuws van de lokale autoriteiten in de gaten.

Algemeen
 • Reis zo min mogelijk alleen.
 • Vermijd sloppenwijken en afgelegen plekken; ook verlaten stranden. 
 • Laat waardevolle spullen zoveel mogelijk thuis en draag geen opvallende sieraden.
 • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op het lichaam, zoals in een fanny pack.
 • Bewaar ook je paspoort, vliegticket en geld dat je niet direct nodig hebt op een veilige plek.
 • Wees voorzichtig als u in het openbaar over geld en zaken spreekt.
 • Wees voorzichtig met het aannemen van eten, drinken of een ritje van vreemden.  Verlies je eten en drinken niet uit het oog in een bar of restaurant.
 • Biedt geen verzet bij een overval of beroving. Geef je bezittingen direct af, want verzet leidt vaak tot meer geweld.
 • In geval van diefstal: direct aangifte doen bij de lokale politie.
 • Houd je aan de lokale regels en wetten en respecteer de normen en waarden.
 • Maak geen foto’s van militaire objecten in Mexico. Dit wordt niet op prijs gesteld.