Kaart & ligging

 

Mexico (officieel de Verenigde Mexicaanse Staten) ligt in Noord-Amerika en grenst ten noorden aan de Verenigde Staten en ten zuiden aan Belize en Guatemala. Aan de oostkust grenst het aan de Golf van Mexico en aan de westkust aan de Grote Oceaan. Het is een groot land met een oppervlakte van maar liefst 1.958.201 vierkante kilometer. Daarmee is het 47 keer groter dan Nederland en belandt het op de 14e plek van de grootste landen ter wereld. Het land heeft 31 staten, ruim 130 miljoen inwoners en de hoofdstad is Mexico-Stad. Mexico-Stad is één van de grootste steden ter wereld met maar liefst 8,8 miljoen inwoners. De meest gesproken taal is Spaans. Mexico heeft ook een aantal eilanden die voor de kust liggen: Guadelupe, Isla de Cegros en Cozumel. In het zuiden van Mexico vind je het grote schiereiland Yucatan met de bekende vakantieoorden Cancun en Playa del Carmen. Het noordwesten van Mexico kent een ander groot schiereiland; Baja California.

Het grote land heeft een gevarieerd landschap. Zo bestaat een groot gedeelte uit hoge bergen, waarvan het merendeel hoger dan 3000 meter is. Daarnaast vind je er woestijnen, vulkanen, rivieren en een tropisch regenwoud. De westelijke, Pacifische kustlijn is grillig en kent veel rotsige baaien en bergachtige inhammen. De oostelijke kustlijn is wat vlakker en heeft veel lagunes en koraalriffen.

In het noorden van Mexico vind je veel woestijn en is het in de meeste regio's te droog & heerst er een watertekort. Wel vind je er veel veeteelt. Het noordwesten van het land kent vooral savanne gebieden met veel landbouwgrond. In het noordoosten wordt ook veel verbouwd, want daar is het iets minder droog. De hoogte is zo'n 1500 tot 1800 meter hier.

Het centrale, groene deel van Mexico bestaat uit een hoogvlakte met bergpieken van boven de 2000 meter. Hier woont het grootste deel van de bevolking en liggen ook de 2 dichtstbevolkte steden: Mexico-Stad en Guadalajara. Het zuiden van het centrale deel van Mexico wordt gekenmerkt door de Trans-Mexicaanse vulkanengordel, met de beroemde, hoogste vulkanen van het land; de Popocatépetl en de Piek van Orizaba.

Het uiterste zuiden van Mexico kent een landschap gevormd door bergen en valleien, waardoor er weinig landbouw mogelijk is, behalve aan de kust. Daarom is dit één van de armste delen van het land. Behalve het schiereiland Yucatán, wat een groot kalksteenplateau is, is de rest van deze regio zeer bergachtig. Je vindt hier veel regenwouden.

 

Tijdsverschil

Doordat Mexico zo'n groot land is, valt het in meerdere tijdzones. Mexico kent vier verschillende tijdzones en het tijdsverschil hangt dus af van in welke tijdzone je je bevindt. Het verschil met Nederland ligt tussen de -6 en -9 uur (vroeger) in Mexico. Hieronder zie je per regio het tijdsverschil:

  • Quintana Roo: 6 uur vroeger (wintertijd), 7 uur vroeger (zomertijd)
  • Centraal Mexico: 7 uur vroeger
  • Noordwest Mexico: 8 uur vroeger
  • Sonora: 8 uur vroeger (wintertijd), 9 uur vroeger (zomertijd)
  • Baja California: 9 uur vroeger