Bezienswaardigheden

Er zijn vele historische bezienswaardigheden en steden in Mexico die zeker een bezoekje waard zijn…

 

Chichén Itzá 

Dat het indrukwekkende Chichén Itzá tot één van de 7 nieuwe wereldwonderen behoort zegt genoeg… Hier moet je heen! Chichén Itzá is een ruïnestad met het best bewaarde en grootste tempelcomplex van Mexico. Het complex is afkomstig uit de Maya-cultuur en heeft ook veel invloeden van de Tolteken (een wat minder bekende groep). Chichén Itzá is berucht door de talloze mensenoffers die er door de Maya’s gebracht zijn. Eén van de meest bekende bouwwerken van de Maya’s is El Castillo, een indrukwekkende trappiramide in de stad Chichén Itzá. 

 

Guanajuato

Het kleurrijke Guanajuato, gelegen in de gelijknamige staat Guanajuato, wordt door velen gezien als de mooiste stad van Mexico. Guanajuato ligt in het midden van Mexico, bijna 400 kilometer ten noorden van Mexico-Stad. Dit bergstadje is het culturele hart van Mexico. Je vindt er namelijk talloze kunstenaars, musea, theaters, restaurants en barretjes. Vroeger was Guanajuato eeuwenlang de rijkste stad van Mexico. In 1558 werd er in een mijn, gelegen op 5 kilometer buiten de stad, zilver ontdekt. Zo’n 250 jaar lang kwam ongeveer 20% van de zilverproductie in de wereld uit deze mijn. De zilver baronnen konden met het verdiende geld de mooiste gebouwen en huizen bouwen, wat nu nog steeds terug te zien is. Sinds 1988 staat het centrum van de stad op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Naast het culturele hart van Mexico, is Guanajuato ook een studentenstad. Meer dan 25% van de inwoners is student! Studenten komen hierheen om aan de universiteit kunst, rechten of mijnbouw te studeren. 

 

Mexico-Stad

Mexico-Stad, ook wel Mexico-City genoemd, is de hoofdstad van Mexico en heeft ruim 22 miljoen inwoners (!). Toen de Azteken in Mexico-Stad aankwamen, bestond de stad uit eilandjes. Ze gebruikten daarom kano’s om van het ene naar het andere eiland te varen. In de wijk Xochimilco kun je deze historische waterwegen per boot (trajinera) nog aanschouwen. Ook Mexico-Stad is een cultureel hoogtepunt. De stad is een unieke combinatie van de rijke geschiedenis en het moderne leven. Zo heeft de ‘spirit’ van de Azteken de stad volgens de Mexicanen nooit verlaten. In Mexico-Stad zijn veel Azteekse gebruiken en gewoontes terug te vinden. Bezoek bijvoorbeeld de buurt Coyoacán. Dit was de oude woonplaats van de bekende Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo. Je kunt zelfs haar oude huis bezoeken, Casa Azul. Ook is er een Frida Kahlo museum! 

TIP: bezoek Mercado La Merced: één van de grootste markten in Mexico. 

 

Oaxaca

Ontdek het échte Mexico tijdens een bezoek aan het stadje Oaxaca. Dit kleurrijke stadje ligt op ongeveer 500 kilometer ten zuidoosten van Mexico-Stad. Iedere straat staat vol met leuke huisjes in alle kleuren van de regenboog. Hou je camera maar gereed! Ook vind je er veel streetart. Oaxaca is verkozen tot één van de nieuwe culturele hotspots van het land. Naast de streetart zijn er veel galerijen en musea en kun je heuse graphic arts routes volgen. Ook staat de stad bekend om het heerlijke Mexicaanse eten en de geweldige lokale koffie. Tot slot wordt Oaxaca omringd door hoge bergen, ideaal dus voor een afwisselende outdoor activiteit. 

TIP: ben je een surfliefhebber? Bezoek dan het dorpje Puerto Escondido. Dit kleine kustdorpje is ideaal voor surfers én nog niet ontdekt door het massatoerisme. 

 

Palenque

Palenque, ten zuiden van de staat Tabasco, is een oude Maya-stad midden in de jungle. Een bezoek aan Palenque is dan ook een once in a lifetime ervaring! Om er te komen zul je eerst een stukje door de jungle moeten, maar dat is het allemaal waard. Omdat de stad iets hoger ligt dan de omgeving, heb je op veel plekken een adembenemend uitzicht. De tempels zijn over het algemeen goed bewaard gebleven en je mag ze zelfs beklimmen! 

TIP: als je toch in de buurt bent kun je gelijk de watervallen van Misol Ha & Agua Azul bezoeken! Beiden zijn zeker de moeite waard… 

 

Merida

Het charmante stadje Merida is echt een must visit. Merida ligt in de zeer toeristische staat Yucatán, maar is nog niet ontdekt door het massatoerisme. Hier kun je het ‘echte’ Mexicaanse leven ervaren. Wanneer je door het oude, koloniale centrum wandelt, voelt het alsof je terug in de tijd gaat. Je vindt er veel mooie gebouwen, terrasjes, pleintjes en musea. Ook kun je er goed winkelen! De ideale stad dus voor een leuk dagtripje. Veel reizigers gebruiken Merida als uitvalsbasis voor dagtripjes naar Chichén Itzá of de prachtige cenotes. 

 

Cenotes (Yucatán)

In Mexico vind je verschillende cenotes. Cenotes zijn een soort natuurlijke zwembaden in grotten die zich vaak onder de grond bevinden. Dit is echter niet altijd zo. Je kunt er snorkelen, zwemmen en duiken en ze zijn werkelijk prachtig. In heel Yucatán vind je maar liefst 3000 cenotes. Vroeger werden de cenotes door de Maya’s gezien als een ingang naar de onderwereld of een heilige plek. Nu zijn het prachtige natuurlijke zwembaden waar iedereen in wil duiken. De drie mooiste cenotes zijn volgens ons:

Ik Kil (Yucatán)

Ik Kil is een bovengrondse cenote en is adembenemend mooi. Ik Kil ligt dicht bij Chichén Itzá, dus deze twee plekken kun je prima combineren! Hoewel deze cenote openbaar is, moet je toch entree betalen om er in te mogen. Vanaf grote hoogte hangen de lianen naar beneden, waardoor het voelt alsof je in een jungle oase terecht bent gekomen. 

Cenotes Dos Ojos (Quintana Roo)

Deze prachtige grotten liggen in de regio Quintana Roo. Dos Ojos betekent letterlijk ‘twee ogen’. De vorm van de grotten lijken dan ook op twee ogen. Je kunt hier duiken en snorkelen, al moet je wel een duikdiploma hebben wil je hier een duik kunnen nemen. Ook betaal je toegang om de cenotes te bezoeken, maar dit is het zeker waard. Je kunt ook een tour boeken, waarbij je wordt begeleid langs de mooiste plekjes!

Gran Cenote (Quintana Roo)

Het bezoeken van de Gran Cenote is een perfecte activiteit wanneer je verblijft in Tulum. Ook de Gran Cenote ligt in Quintana Roo en is prachtig. De omgeving is prachtig, het water is helder en de ervaring is uniek… Wat wil je nog meer?

TIP: wanneer je van plan bent een cenote te bezoeken, ga dan vroeg in de ochtend! Cenotes zijn een zeer populaire bezienswaardigheid en kunnen daarom midden op de dag heel druk zijn. 

 

Puebla

Ook Puebla is een stad vol kleurrijke huisjes en ligt op zo’n twee uur rijden van Mexico-Stad. Puebla staat vooral bekend als een creatieve stad. Ondanks dat de stad zo’n 1,5 miljoen inwoners heeft, voelt het aan als een kleine stad. De straten zijn smal en knus. Je vindt er veel hippe barretjes, musea, markten, kunstgalerijen, souvenirwinkeltjes en nog veel meer. Hoewel het leuk is om dit allemaal te bezoeken, is het ook gewoon erg leuk om door de straatjes te dwalen en te kijken waar je uitkomt. 

 

San Cristóbal de las Casas

Ervaar het ultieme Mexico in het pittoreske San Cristóbal de las Casas. Wandel door de smalle straatjes in het koloniale centrum en kijk je ogen uit. Om de haverklap kom je een gezellig terrasje of barretje tegen. Bovendien is San Cristóbal de las Casas dé perfecte plek om je Mexicaanse souvenirs te scoren. Hiervoor kun je terecht bij de Mercado de Artesanias de Santo Domingo, een mayamarkt die dagelijks te vinden is op het plein voor de kerk van Santo Domingo. Of beklim de trappen van de Cerro de Guadeloupe voor een prachtig uitzicht op de stad. Ook vind je bovenaan de klim de prachtige kerk Iglesia de Guadeloupe. 

TIP: maak vanuit San Cristóbal de las Casas een excursie naar het oude Maya-dorpje San Juan de Chamula. Dit dorpje wordt nu bewoond door Tzotzil indianen, die zeer bijgelovig zijn. Ze hebben aparte rituelen en voeren veel spirituele praktijken uit zoals geestuitdrijvingen. 

 

San Miguel de Allende 

San Miguel de Allende, gelegen in de staat Guanajuato, is in 2017 door Travel + Leisure uitgeroepen tot de op één na beste stad ter wereld… Dat zegt genoeg! Deze vrij kleine stad bestaat voor ruim 20% uit immigranten en expats (voornamelijk uit Amerika) die verliefd zijn geworden op San Miguel de Allende. Dit komt onder andere door de prachtige ligging midden in de Bajio Mountains, de relaxte sfeer, de rijke cultuur en het heerlijke eten. Ook staat de stad bekend om de indrukwekkende zonsop- en ondergangen. San Miguel de Allende is gemaakt voor echte levensgenieters! Ook deze stad bestaat uit charmante straatjes die vol staan met gekleurde huizen. Loop naar ‘Mirador’, de plek waar je een prachtig uitzicht op de stad hebt. 

 

Teotihuacán

Het tempelcomplex Teotihuacán is tot op de dag van vandaag nog steeds een mysterie. Zo’n 1500 jaar geleden was dit één van de grootste steden ter wereld. Hoewel vaak wordt gedacht dat de Azteken de stad gebouwd hebben zijn dit in feite de Teotiuacanen. Over de Teotiuacanen is echter erg weinig bekend. Er is niets van deze beschaving overgebleven en er is ook niets bekend over hoe de stad er toen moet hebben uitgezien. Een groot raadsel dus… Wat we wel weten is dat Teotihuacan vol staat met oude tempels en een oppervlakte heeft van maar liefst 25 vierkante kilometer. 

 

Calakmul 

Calakmul, gelegen op het schiereiland Yucatán, is een oud tempelcomplex gebouwd door de Maya’s. Wat Calakmul zo uniek maakt, is de ligging midden in de jungle. Het ligt zelfs zó afgelegen, dat je bijna de grens van Guatemala kunt zien. Het is dan ook geen verrassing dat Calakmul niet veel bezocht wordt door toeristen. Je kunt er ook niet echt makkelijk komen. De beste manier is per auto, maar de weg er naartoe zit vol gaten en je komt amper andere auto’s tegen. Sinds 2002 staat Calakmul op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Je kunt zelfs een tempel beklimmen en hebt bovenop een prachtig uitzicht over de uitgerekte jungle. Wie weet kom je nog wat brulapen tegen… Die leven hier namelijk in de omgeving! 

 

Coba

Vlak bij de badplaats Tulum ligt het tempelcomplex Coba. Hoewel de tempels en gebouwen in het complex ver uit elkaar liggen, kun je deze toch gemakkelijk bereiken. Pak gewoon de fiets! De fiets? Ja zeker! Je kunt een prachtige fietstocht door de jungle maken waarbij je langs de mooiste bouwwerken van Coba komt. Liever zelf niet fietsen? Huur dan een fietstaxi! Een hoogtepunt tijdens je fietstocht is ongetwijfeld El Castillo. Deze hoge tempel/piramide is maar liefst 42 meter hoog en kun je zelf ook beklimmen! 

TIP: beklim El Castillo tijdens zonsondergang! Dit is echt een plaatje…

 

Las Coloradas

Las Coloradas (ook wel de roze meren van Mexico genoemd) zijn een unieke plek om te bezoeken. Las Coloradas is een klein vissersdorpje en ligt in het noordoosten van Yucatán. Op weg naar de roze meren kom je vele verlaten, hagelwitte stranden tegen… Sla die dus zeker niet over! Ook zul je een grote zoutfabriek tegenkomen. Naast de visserij is het produceren van zout nog steeds de belangrijkste bron van inkomsten voor Las Coloradas. Maar het meest bijzondere is en blijft toch het felle roze water. Je kunt de roze meren het best midden op de dag bezoeken, omdat de kleur dan het mooist is door de felle zon. Vroeger mocht je in de meren zwemmen, maar helaas is dat nu niet meer toegestaan. Ook heb je nog kans dat je flamingo’s en/of pelikanen tegenkomt! 

 

Isla Holbox

Als je op zoek bent naar hagelwitte stranden, wuivende palmbomen, azuurblauw water en een relaxte sfeer ben je op het eiland Isla Holbox op de juiste plek. Het is een waar Mexicaans paradijs waar je nooit meer weg wilt… Je bent gewaarschuwd dus! Isla Holbox ligt voor de kust van Yucatán en is erg klein. Er rijden geen auto’s en je verplaatst je met een golfkarretje of per fiets. Fiets over het eiland en ontdek de mooiste plekken. Ook kun je er zwemmen met walvishaaien (dit zijn geen echte haaien!). Walvishaaien eten gelukkig alleen maar plankton. Ook vind je veel street art op Isla Holbox. 100% instagram waardig! 

 

Copper Canyon

De Copper Canyon (ook wel Koperkloof of Koper Vallei genoemd) is een groot uitgestrekt gebied met hoge bergen. Je vindt de Copper Canyon in het noordwesten van Mexico, in de staat Chihuahua om precies te zijn. De Copper Canyon is dieper en groter dan de Grand Canyon in de Verenigde Staten en heeft een totale oppervlakte van maar liefst 30.000 vierkante kilometer. De vallei staat vooral bekend om de treinreis die je kunt maken. Tijdens deze treinreis rijd je dwars door de vallei en maak je verschillende stops om even te genieten van de prachtige omgeving. 

 

Marieta eilanden

De Marieta eilanden, gelegen voor de kust van Puerto Vallarta, zijn een unieke plek waar je echt geweest moet zijn als je naar Mexico reist! Je vindt hier een verborgen strand waar je kunt komen door een stukje onder water te zwemmen. Hoewel het er prachtig uitziet, is de geschiedenis van dit gat een stuk minder mooi. Vroeger (tijdens de Eerste Wereldoorlog) werd deze plek namelijk gebruikt om bommen en ander oefenmateriaal te testen. Vandaar het gat boven het strand. 

 

Hierve el Agua

Hierve el Agua (letterlijk vertaald als ‘het water kookt’) is een rotsformatie gelegen in de staat Oaxaca. Bovenaan de rots vind je twee natuurlijke zwembaden, die worden verwarmd door de natuurlijke bronnen. Vanaf de zwembaden kun je één van de twee versteende watervallen zien. Dit is een uniek gezicht…