Algemene info

Op deze pagina vind je alle algemene informatie over Mexico!

 


Valuta & Geldzaken

De officiële valuta van Mexico is (sinds 1993) de Mexicaanse peso, en wordt afgekort met MXN. Eén peso bestaat uit 100 centavo. Hoewel de Mexicaanse peso volgens de wet het enige betaalmiddel is, worden Amerikaanse dollars vaak ook geaccepteerd. Dit komt door de grote hoeveelheid Amerikaanse toeristen die naar Mexico afreist. Ook euro’s worden in sommige gevallen geaccepteerd. Voor Nederlanders (en de rest van Europa) is de wisselkoers van de Mexicaanse peso naar de Euro zeer gunstig. 

Let wel op als je een creditcard wilt gebruiken in Mexico! Hoewel creditcards in pinautomaten en bij hotels & grotere winkels meestal wel worden geaccepteerd, is dit in kleine winkels vaak niet het geval. Zorg daarom dat je altijd genoeg contant geld bij je hebt! 

Wat je pinpas betreft, geldt in principe hetzelfde als voor alle andere landen buiten Europa. Zorg dat je je pinpas op wereldstand zet en dan kun je deze gewoon buiten Europa gebruiken. Over het algemeen kun je hiermee dagelijks maximaal €500,- opnemen. Per transactie zullen er waarschijnlijk extra kosten berekend worden, dus zorg dat je zo weinig mogelijk pint. Ook zal het aantal pinautomaten buiten de toeristische gebieden en grote steden waarschijnlijk beperkt zijn, dus houd hier rekening mee. 

Omdat veel Mexicanen in de dienstensector werken, is het geven van fooien voor hen erg belangrijk. Vaak moeten zij rondkomen van een bescheiden salaris, dus een fooitje is voor hen mooi meegenomen. Soms zul je zien dat restaurants servicekosten in rekening brengen, vaak is dit 10%. Als er servicekosten in rekening worden gebracht, is het niet verplicht om nog extra fooi te geven. Wanneer dit niet in rekening wordt gebracht, is het geven van 10% à 20% fooi gebruikelijk. 

TIP: vermijd geldwisselkantoren op de luchthavens in Mexico. Hoewel hier op de borden staat dat er geen commissie berekend wordt, heb je helaas te maken met een zeer ongunstige wisselkoers. De commissie wordt op deze manier dus gewoon doorberekend. Je kunt hier zelfs tot 25% minder peso’s voor je euro’s krijgen. In hotels hebben ze hier soms ook een handje van, dus hou dit goed in de gaten. Je kunt het beste voorafgaand aan je reis alvast geld hebben gewisseld of dit doen bij lokale banken of wisselkantoren in Mexico.

 

Medisch

In geval van nood

In geval van nood kun je het volgende alarmnummer bellen:

  • Algemeen alarmnummer: 911
  • Politie: 066

Bovendien kun je in geval van nood, bijvoorbeeld als je wordt opgenomen in het ziekenhuis, vanuit Mexico contact opnemen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Dit is 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar via het volgende nummer: +31 247 247 247. Ook kun je de Reisapp Buitenlandse Zaken downloaden, voor belangrijke informatie. 

Ook is er natuurlijk een Nederlandse ambassade aanwezig in Mexico. De contactgegevens van de Nederlandse ambassade in Mexico zijn:

Av. Vasco de Quiroga 3000
Edificio Calakmul, 7e verdieping
Colonia Santa Fé
01210 México, D.F.
Tel. +52 55 11 05 65 50
Open: ma t/m do van 8.30-12.30 uur (consulaire afdeling, op afspraak via de website).

Neem je speciaal voorgeschreven medicijnen mee? Vraag dan altijd een medische verklaring aan en neem deze mee voor de zekerheid. Deze verklaring is verplicht voor geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen (bijvoorbeeld sterke pijnstillers, ADHD-medicijnen en bepaalde slaapmiddelen). 

 

Inentingen/vaccinaties

Wanneer je afreist naar Mexico, worden er enkele inentingen aangeraden. Er is echter niets verplicht. Of en welke inentingen/vaccinaties worden aangeraden is afhankelijk van je verblijfsduur en welke plekken je gaat bezoeken. In Mexico komen namelijk veel ziektes voor waar je normaal niet tegen bestand bent. De juiste vaccinaties kunnen voorkomen dat je besmet raakt. 

 

Chikungunya

Chikungunya is een virus dat je kan oplopen wanneer je gestoken wordt door een bepaald soort mug. Deze muggen zijn vooral overdag actief, dus wees alert! Tot op heden is er nog geen vaccinatie tegen Chikungunya. 

 

Dengue

Ook Dengue is een virus dat wordt veroorzaakt door de steek van een mug. Wanneer je wordt gestoken door de ‘tijgermug’, heb je kans om dit virus op te lopen. De tijgermug is alleen overdag actief en komt veel voor op plekken met stilstaand water. 

 

Zikavirus

Ook het Zikavirus wordt overgebracht door muggen. Dit zijn dezelfde muggen die ook Dengue en Chikungunya overbrengen. Het Zikavirus is ook overdraagbaar via seksueel contact. Maar over de duur en mate van besmettelijkheid hierdoor, is nog veel onduidelijkheid. 

Zowel tegen Chikungunya als tegen Dengue en het Zikavirus is nog geen vaccin beschikbaar. Het enige wat je ertegen kunt doen is jezelf goed beschermen tegen de muggen door bijvoorbeeld bedekkende kleding te dragen, muggenwerende middelen te gebruiken (zoals DEET), de airco in de slaapkamer aan te zetten (muggen haten airco) en in een klamboe te slapen.

 

DTP

DTP staat ook wel voor Difterie, Tetanus en Polio. Difterie en tetanus kun je oplopen door middel van een bacterie. Polio is een virus dat wordt veroorzaakt door één van de drie soorten poliovirus. Het DTP-vaccin (een vaccin dat je beschermt tegen deze ziektes) wordt aangeraden wanneer je naar Mexico reist

 

Hepatitis A

Hepatitis A is een besmettelijke ontsteking van de lever die je kunt oplopen door het hepatitis A virus. Je kunt hepatitis A op veel verschillende manieren oplopen. Het virus kan worden overgedragen door besmet (drink)water of voedsel, via slechte sanitaire voorzieningen en via besmette handen en andere voorwerpen. Voorbeelden van voedsel dat besmet kan raken via water of besmette handen van voedselbereiders zijn fruit, rauwe groenten, salades en schelp- en schaaldieren. Het hepatitis A-vaccin wordt aangeraden wanneer je naar Mexico reist

 

Hepatitis B

Hepatitis B is een zeer besmettelijke ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door het hepatitis B virus. Als je hepatitis B hebt opgelopen ben je erg besmettelijk, ook al ervaar je geen symptomen of klachten. Je kunt het virus oplopen door in contact te komen met besmette naalden en spuiten, niet-gecontroleerde donororganen en bloedproducten, onveilige seksuele contacten of niet-steriele medische instrumenten, piercings en tatoeages. Ook tijdens de zwangerschap en de bevalling kan een moeder het virus overdragen op het kind. Of er wel of geen hepatitis B-vaccin wordt aangeraden is persoonsgebonden

 

Malaria

Malaria is een infectieziekte waarmee je besmet kan raken door de malariaparasiet. Deze parasiet wordt overgebracht door muskieten (muggen) die ermee zijn besmet. Er zijn vier verschillende vormen van malaria, waarvan malaria tropica de meest gevaarlijke is. In principe kan iedereen die in risicogebieden reist malaria oplopen. In Mexico komt in enkele gebieden malaria voor. Bescherm je ‘s avonds en ‘s nachts goed tegen muggenbeten! Soms is het ook verstandig of nodig om tabletten te gebruiken die malaria voorkomen. Het specifieke middel dat wordt aangeraden is persoonsgebonden

 

Rabiës

Rabiës (ook wel hondsdolheid) is een virusinfectie in de hersenen. Rabiës kan leiden tot een dodelijke afloop waardoor het zeer belangrijk is dit natuurlijk te voorkomen! Het virus kan worden verspreid door speeksel van besmette zoogdieren, zoals katten, honden, vleermuizen en apen. Besmette dieren zijn niet altijd makkelijk te herkennen. Sommige dieren worden onrustig en agressief en andere vertonen normaal gedrag. Het is zeer belangrijk dat je na een mogelijke besmetting direct naar de Eerste Hulp gaat. Vermijd als je naar Mexico reist contact met zoogdieren. Ook de vaccinatie tegen rabiës is persoonsgebonden. Bespreek dit dus met een reizigersverpleegkundige.

 

Reizigersdiarree

Tot slot kun je tijdens je reis naar Mexico last krijgen van reizigersdiarree. Dit speelt meestal op tijdens de eerste twee weken van een reis en wordt vaak veroorzaakt door bacteriën. Ook parasieten of virussen kunnen de boosdoener zijn. Je kunt reizigersdiarree oplopen door het eten van besmet voedsel of het drinken van besmet drinkwater. Dit laatste komt minder vaak voor. 

Als je last hebt van reizigersdiarree heb je de volgende symptomen: darmkrampen, een dunne ontlasting, misselijkheid en in sommige gevallen ook nog koorts. Omdat reizigersdiarree soms weken kan aanhouden, is het belangrijk om te weten wat je er tegen kunt doen. Je kunt de kans op reizigersdiarree verkleinen door:

  • Veilig voedsel te eten (dit houdt in dat het gedroogd, gloeiend heet of zelf geschild moet zijn)
  • Rauw, koud en ongepasteuriseerd voedsel te vermijden (denk hierbij aan niet goed doorbakken vlees en koude buffet gerechten)
  • Garnalen, kreeft en oesters te vermijden
  • Uitsluitend water te gebruiken uit flessen waarvan de dop verzegeld is (zelfs bij het tanden poetsen!)
  • Altijd goed je handen te wassen

Als je in Mexico bent en last krijgt van reizigersdiarree is het erg belangrijk om veel te drinken. Door de diarree verlies je enorm veel vocht, wat je dus zelf weer moet aanvullen. Vermijd hierbij koffie en alcohol. Ook kun je een ORS-oplossing nemen, wat mineralen en suikers bevat om weer aan te vullen. Ook bouillon of frisdrank zonder koolzuur bieden een oplossing. Moet je terug naar Nederland vliegen en wil je niet uren in het vliegtuig zitten met diarree, neem dan een diarreeremmer. Echter lost dit het probleem niet op, dus gebruik dit alleen in situaties waarbij het echt niet anders kan. Anders kan het zorgen voor een verstopping van de darmen…

 

Zonnen

Houd er rekening mee dat de zon in Mexico veel feller is dan in Nederland. Probeer tijdens de middaguren (tussen 11 en 4) niet vol in de zon te gaan zitten of liggen. Smeer je ook regelmatig in met zonnebrand met een hoge factor en draag een zonnebril, bij voorkeur met polariserende lenzen. Wanneer je zo’n bril draagt zullen felle weerkaatsingen van de zon worden weggenomen.

 

Eten & drinken

Van oorsprong is de Mexicaanse keuken een mix van Spaanse en Indiaanse tradities. De laatste jaren wordt dit echter steeds meer aangevuld met de Aziatische keuken en Amerikaans fastfood. Mexicanen houden veel van maïs en gebruiken dit als basis voor veel gerechten. Voorbeelden van traditioneel Mexicaans eten zijn taco’s, tortillas, quesadillas, fajitas, burrito’s, enchiladas, elotes (een maïs snack), churros, flan, vers fruit, chilipepers, chocola, sprinkhanen (chapulines) en kevers (jumiles). Veel gerechten worden geserveerd met guacamole. Ook staat er vaak tabasco op tafel. Enkele beroemde Mexicaanse drankjes zijn Corona, Tequila, Pina Colada, Kahlua en Tia Maria. 

Wist je dat de Mexicaanse keuken sinds 2010 op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat?

Wat restaurants betreft kun je in Mexico je hart ophalen. Er is een groot aanbod aan bars, restaurants, cafés en terrasjes waar je een hapje of drankje kunt nuttigen. Je hebt vaak de keuze uit verschillende keukens, waaronder natuurlijk de Mexicaanse, maar ook de Amerikaanse keuken en verschillende Europese keukens. 

Ook supermarkten vind je in Mexico genoeg. Naast de vele grote supermarkten in de toeristische gebieden heb je ook veel kleinere winkeltjes waar ze van alles verkopen (lokale en internationale producten). Echte grote winkelcentra vind je alleen in de grotere steden. Maar de leukste plek om je boodschappen te halen is de lokale markt, de mercado, waar allerlei soorten producten worden verkocht door (meestal Indiaanse) verkopers.

 

Kraanwater

Het kraanwater in Mexico is niet drinkbaar.

 

Vervoer

Mexico is echt gigantisch groot. Het kan daarom ook aardig lang duren om van de ene plek naar de ander te komen. Maar welke vervoersmiddelen kun je gebruiken? We hebben het hieronder op een rijtje gezet. 

 

Vliegtuig

Wanneer je een grote afstand moet afleggen, kun je overwegen om het vliegtuig te nemen. In tegenstelling tot andere Zuid-Amerikaanse landen, zijn binnenlandse vluchten in Mexico niet echt goedkoop. Maar vaak is het wel goedkoper en een stuk sneller dan bijvoorbeeld de bus. Binnenlandse vluchten worden vaak uitgevoerd met de maatschappijen AeroMexico en Mexicana. 

 

Huurauto 

De meeste mensen kiezen ervoor om een auto te huren als ze in Mexico zijn. Dit is vaak de meest efficiënte manier om van plek naar plek te reizen. Met een auto ben je namelijk vaak veel sneller dan met het openbaar vervoer. 

Om een auto te huren in Mexico dien je over een geldig rijbewijs te beschikken. Daarnaast moet je ook een geldige verzekering hebben, maar deze zit in de meeste gevallen inbegrepen bij de huurprijs van je huurauto. Check dit altijd voor de zekerheid! Bovendien dien je ook een creditcard en paspoort te kunnen tonen (die je toch al bij je hebt omdat je naar Mexico reist). Tot slot dien je bij de meeste autoverhuurbedrijven minimaal 21 jaar te zijn, wil je een auto huren. 

Op praktisch iedere luchthaven in Mexico vind je wel een autoverhuurbedrijf. Ook in veel grote hotels zul je hier een vertegenwoordiging van zien. Lokale bedrijven verhuren hun auto’s voor veel lagere tarieven, wat dus aantrekkelijk klinkt. Maar houd hierbij goed in de gaten wat wel en niet is inbegrepen, voordat je voor onaangename verrassingen komt te staan… Controleer ook altijd samen met de verhuurder van tevoren de auto op eventuele beschadigingen en maak hier foto’s van! 

TIP: regel je huurauto van tevoren! 9 van de 10 keer is dit goedkoper dan wanneer je het ter plekke regelt. Bovendien kunnen de huurprijzen onderling sterk verschillen en is het aanbod niet altijd toereikend als je ter plekke een huurauto wilt regelen. 

 

Motor/scooter

Voor het huren van een motor of scooter in Mexico geldt in principe hetzelfde als voor het huren van een auto. Het dragen van een helm is hier verplicht. Toe aan iets avontuurlijkers? Huur dan bijvoorbeeld een buggy, een jeep of een harley!

 

Taxi

Taxi’s zul je vooral tegenkomen in de grotere steden en de toeristische gebieden van Mexico. Taxi’s zijn over het algemeen vrij goedkoop, mits je vooraf met de chauffeur een prijs afspreekt. Hoewel de meeste taxi’s over een meter beschikken (dit kun je herkennen aan het woord ‘taximetro’ op het bordje), betaal je vaak te veel geld wanneer je vooraf niets afspreekt en de meter laat lopen. 

Let op bij de taxi’s in Mexico-Stad. De taxi’s staan hier bekend om de berovingen. Stap dus ‘s avonds of ‘s nachts nooit zomaar in een willekeurige taxi! Maak in plaats daarvan altijd gebruik van een bekende taxicentrale of regel een taxi via je hotel. Op andere toeristische plekken, zoals Yucatán bijvoorbeeld, zijn de taxi’s over het algemeen veilig en kun je deze dus prima te gebruiken. 

 

Openbaar vervoer

 

Bussen

Bussen zijn in Mexico het beste alternatief als je geen (huur)auto hebt. In de stad kun je gebruik maken van verschillende soorten stadsbussen. Er zijn echter ook speciale bussen voor de langere afstanden die ideaal zijn als het vliegtuig simpelweg te duur is. In vergelijking met andere Zuid-Amerikaanse landen zijn de bussen in Mexico comfortabel en vrij nieuw. Bovendien rijden ze vaak op schema. Als je onderweg ergens wilt instappen, steek dan je hand op en de bus zal voor je stoppen. In principe kun je iedere grote stad per bus bereiken. Bij langere afstanden en op drukke trajecten is het aan te raden om van tevoren een plek te reserveren. 

Er zijn drie verschillende klassen bussen: deluxe/executive, primera (eerste klas) en segunda (tweede klas). De deluxe en executive bussen zijn, zoals de naam al zegt, erg luxe. Hier heb je bijvoorbeeld zelfs WiFi aan boord. In de primera bussen kun je zitplekken reserveren en heb je airco en videoschermen. De segunda bussen zijn bijna hetzelfde als de primera bussen, alleen stoppen zij vaker waardoor een rit meestal langer duurt. Daarnaast heb je in een tweede klas bus vaak minder beenruimte. 

TIP: reis met de primera bussen (eerste klas). Deze bussen bieden net dat extra beetje comfort (drankjes, videoschermen, airco en een toilet). 

Ook kun je in Mexico gebruik maken van de Colectivo. Deze busjes zijn kleiner dan een normale stadsbus en groter dan een taxi. In een colectivo reis je met een aantal anderen naar de plaats van bestemming, waarbij je onderweg in en uit kunt stappen.

 

Trein

Hoewel de trein een goedkoop vervoermiddel is in Mexico, is het niet aan te raden. De treinen rijden soms maar 1 keer per week (!) en zijn erg langzaam. Daarnaast is het ook niet geheel ongevaarlijk, omdat er nog steeds berovingen plaatsvinden.

 

Taal

De officiële taal in Mexico is Spaans. Mexicanen praten over het algemeen duidelijk en niet te snel. Naast Spaans spreken de miljoenen Mexicanen ook nog hun eigen talen. De meest bekende hiervan is Nahuatl, een oude taal die door de Azteken werd gesproken. 

Ook in het Engels kunnen veel Mexicanen zich redden. Voornamelijk in de grote steden en toeristische gebieden spreekt men een aardig woordje Engels. Al wordt het door de locals zeker gewaardeerd als toeristen wat in het Spaans vragen of zeggen.

 

Geschiedenis

 

Eerste bewoners

Omstreeks 20.000 v.Chr. zijn de eerste inwoners Mexico binnengetrokken. Dit waren oorspronkelijk Siberiërs die via de (toen nog bestaande) landbrug tussen Amerika en Siberië naar Mexico waren getrokken. Deze nomadenstammen waren jagers en verzamelaars en begonnen pas rond 6.000 v.Chr. met het verbouwen van land. De verschillende culturen binnen deze gemeenschappen hebben een sterke invloed op elkaar gehad. Er werden nieuwe vaardigheden en technieken ontwikkeld, waaronder het ontwikkelen van een kalender en het schrift, pottenbakken en weven. 

 

De Olmeken

Rond 1200 v.Chr. werd er een beschaving gevormd door de Olmeken (ook wel de eerste beschaving van Meso-Amerika). De Olmeken staan voornamelijk bekend om de gigantische hoofden van steen die in Veracruz en Tabasco zijn gevonden. Daarnaast waren zij minder bezig met rekenen en sterrenkunde als hun opvolgers (de Maya’s en de Azteken). Hoewel er weinig bekend is over de Olmeken (er is bijvoorbeeld niet eens bekend welke taal zij spraken), worden zij toch gezien als de moedercultuur van Midden-Amerika. Een grote natuurramp zorgde voor een plotselinge verdwijning van de Olmeken. 

 

De Azteken

De Azteken, oorspronkelijk afkomstig uit Noord-Amerika, waren een nomadenvolk. De Azteken vestigden zich in het huidige Mexico-Stad en veranderden langzaam aan in een landbouwvolk. Zij heersten over het noorden van Mexico. Precies op de plek waar nu Mexico-Stad te vinden is, werd de stad Tenochtitlan gevestigd. Hier werden indrukwekkende tempels en piramides gebouwd, waarvan de bekendste de Zonnetempel was. De beschaving van de Azteken kwam tot een einde toen ze werden aangevallen door de Spanjaard Cortés. De koning van de Azteken, Montezuma, werd door Cortés ontvoerd en vermoord. Het rijk van de Azteken werd een Spaanse kolonie en de stad Tenochtitlan werd compleet verwoest. 

 

De Maya’s

Terwijl de Azteken regeerden in het noorden, waren de Maya’s de baas in het zuiden. Er werd veel gehandeld met de Azteken en de zuidelijke buren van de Maya’s: de Inca’s. Het rijk van de Maya’s bestond uit stadstaten, die weer werden bestuurd door priesters en een koning. Ook het rijk van de Maya’s kwam op een bepaald moment tot een einde. Tot op de dag van vandaag is niet bekend hoe dit gebeurd is.   

 

De Teotihuacan

Nadat de Azteken en de Maya’s verdwenen, vestigden de Teotihuacan zich in het noordoosten Mexico (ook wel bekend als de Vallei van Mexico). Dit was een zeer droge regio. Na verloop van tijd gingen de Teotihuacan zich ook vestigen rond de verlaten stad Tenochtitlan. 

 

Mexico als kolonie van Spanje

Nadat de stad Tenochtitlan was verwoest, werd Mexico een officiële kolonie van Spanje. Mexico werd daarom ook wel Nieuw-Spanje genoemd. Er werd vooral veel gewerkt in de mijnbouw en Acapulco en Veracruz werden grote havensteden en daarmee belangrijke Mexicaanse handelsposten. De Spanjaarden hadden een grote invloed op de cultuur van de toenmalige inwoners van Mexico.

 

Mexico onafhankelijk

De Spanjaarden die in Mexico woonden, wilden geen kolonie van Spanje meer zijn en een eigen land vormen. Maar dit werd niet toegestaan door de Spaanse koning. Hierop volgden vele demonstraties, protesten en opstanden. Ook brak er een revolutie uit. Hoewel de Spanjaarden veel wonnen, trokken zij zich vanaf een bepaald moment steeds meer terug en werden bang. Ze gaven zich over en Mexico werd in 1825 onafhankelijk, samen met andere Spaanse koloniën (Colombia, Peru en Chili).

 

19e eeuw

Nadat Mexico onafhankelijk was, werd het een keizerrijk. Het Eerste Mexicaanse Keizerrijk werd bestuurd door de keizer Augustín de Iturbide. Dit duurde echter maar een paar maanden. Na een financiële crisis werd Mexico een republiek. Mexico werd opgesplitst in provincies en noemde zichzelf de Verenigde Provincies van Midden-Amerika. De hoofdstad was Mexico-Stad. Er ontstond een ruzie tussen Mexico en de Verenigde Staten over het land rond de Rio Grande rivier. Deze rivier stroomt namelijk langs de landsgrens tussen Mexico en de Verenigde Staten. Door dit conflict veroverden de Verenigde Staten Mexico en bezette het land voor 2 jaar (1846 – 1848). Vervolgens kreeg Mexico een ander conflict met Frankrijk, waardoor er een nieuwe oorlog startte. Hierdoor werd Mexico weer een keizerrijk (het Tweede Mexicaanse Keizerrijk). Dit keizerrijk kwam vervolgens ook weer tot een einde, waarna Mexico weer in een republiek veranderde.

 

20e eeuw

In 1920 kreeg de Mexicaan Obregon de leiding over Mexico. Omdat hij gehaat werd door veel Mexicanen, ontstond er een oorlog (de Cristero Oorlog). Na de oorlog werden nieuwe verkiezingen gehouden, waarbij Obregon opnieuw werd gekozen. Je kunt je voorstellen dat dit niet zonder problemen ging. Hij werd dan ook uiteindelijk vermoord door de Mexicanen. In 1994 sloot Mexico vrede met de Verenigde Staten en Canada.

 

Nu

Mexico is vandaag de dag een land waarbij het toerisme en de detailhandel erg belangrijk zijn. Wat economie betreft werkt Mexico veel samen met de Verenigde Staten. Bijna alle export van Mexico gaat naar de Verenigde Staten.

 

Godsdienst

Mexico heeft meer dan 130 miljoen inwoners, waarvan meer dan de helft Spaans-Indiaans (ook wel Mestizo) is. Bijna alle Mexicanen zijn christen (ongeveer 95%). Hiervan is ruim 88% rooms-katholiek en 7% protestants. Bijna een kwart van de Mexicanen woont in Mexico-Stad! 

 

Religieuze feesten

Mexico staat bekend om de vele feesten en festivals. Er zijn veel nationale feestdagen en in iedere stad wordt de naamdag van zijn patroonheilige uitgebreid gevierd. Een patroonheilige is een engel of een heilige die wordt gezien als de beschermer van een bepaalde stad. Een andere grote gebeurtenis is ‘Semana Santa’. Dit is de benaming voor de ‘Heilige Week’ voor Pasen, waarin veel feesten en evenementen plaatsvinden. Daarnaast is 12 december een belangrijke feestdag voor de Mexicanen. Dit is de feestdag van het religieuze icoon Maagd de Guadalupe, waarop door heel Mexico optochten en missen plaatsvinden.

 

Día de los Muertos

De allerbelangrijkste en meest bekende feestdag in Mexico is de Dag van de doden (Día de los Muertos). Dit wordt ieder jaar gevierd op 2 november. Op deze dag herdenken de Mexicanen hun overleden voorouders. Er wordt niet gerouwd, maar er wordt gevierd en geëerd. Veel families vieren Día de los Muertos op het kerkhof en laten eten achter op de graven van de overledenen. Ook hebben veel families een altaar in huis. Bovendien is iedereen verkleed en geschminkt.

 

Kleding

De meest bekende Mexicaanse kledingstukken moeten toch wel de sombrero en de poncho zijn. Sombrero’s worden nog steeds gedragen door de mannelijke leden van een Mariachi band. De vrouwen zijn gekleed in een kleurrijke, grote jurk. Ook de rebozo wordt veel gedragen door Mexicaanse vrouwen. Dit is een kleurrijke omslagdoek van stof. Mannen dragen vaker sarapes, dit zijn lange, kleurrijke poncho’s. 

Als je naar Mexico reist, zorg dan dat je luchtige en lichte kleding meeneemt. In Mexico kan het vaak boven de 30 graden worden, dus wees hierop voorbereid. Neem ook zeker een zonnebril en een pet tegen de zon mee.